Aluminiumproducent Alcoa schrapt komend jaar 2.000 banen

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa Inc. gaat het komende jaar in zijn Amerikaanse en Europese vestigingen ongeveer 2.000 banen schrappen. Dat heeft de aluminiumproducent dinsdag aangekondigd. Alcoa telt over de hele wereld in totaal 131.000 werknemers.

Belga

Het herstructureringsplan zal tussen de 20 en 25 miljoen dollar kosten en moet het bedrijf toelaten om jaarlijks 45 miljoen dollar (34 miljoen euro) te besparen. In welke bedrijven de ontslagen precies zullen vallen, werd nog niet bekendgemaakt. Wel staat vast dat de herstructurering niet toegepast zal worden op een recent overgenomen Russisch bedrijf.

Alcoa deelde ook mee dat ze haar aandeel van 46,5 procent in de Noorse aluminiumproducent Elkem ASA voor een bedrag van 870 miljoen dollar zal verkopen aan Orkla ASA, een Noors conglomeraat dat onder meer actief is in chemie en consumentengoederen. Orkla verhoogde afgelopen januari haar aandeel in Elkem tot 50,03 procent. De verkoop van het aandeel in Elkem zou na aftrek van belastingen een winst van 180 miljoen dollar moeten opbrengen.