Surfgigant Quiksilver koopt skilegende Rossignol

De Amerikaanse groep Quiksilver heeft een akkoord bereikt over de overname van de Franse groep Rossignol, wereldwijd de grootste producent van ski's. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend. Met de overname van Rossignol voor 241 miljoen euro wordt Quiksilver de nummer één op de markt van buitensportkledij en -uitrusting in de wereld. Het nieuwe bedrijf gaat Quiksilver Rossignol heten.

Belga

Quiksilver begon in 1969 in Australië met surfkledij en groeide intussen uit tot de grootste producent van surfmateriaal in de wereld. Rossignol produceert onder andere ski's, sportkledij, skischoenen, tennisraketten en golfmateriaal. Het bedrijf stelt 2.900 personen te werk, waarvan de helft in Frankrijk.

Quiksilver biedt 241 miljoen euro voor de Franse groep. Het neemt de Rossignol-aandelen over aan 19 euro. Bij het afsluiten van de beurs maandagavond tikten de aandelen af op 18,89 euro. Tussen april en december 2004 haalde Skis Rossignol een zakencijfer van 394,2 miljoen euro. Dat is een daling van een half procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003. De financieel directeur kondigde aan dat de nodige herstructurering in 2004-2005 zou leiden tot een totaal verlies van 10 à 16 miljoen euro. Rossignol zal 134 banen schrappen. Eén derde daarvan gebeurt via natuurlijke afvloeiingen en twee derden door middel van brugpensioenen.

Laurent Boix-Vives, die met zijn familie 45 pct van de groep Rossignol in handen heeft, wordt manager van Quiksilver en voorzitter van de Roger Cleveland Golf Company, het filiaal van Rossignol dat zich specialiseert in golf.