Vlaamse KMO's zijn optimistischer over economie

De KMO-conjunctuurbarometer van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, kende in maart een opmerkelijke stijging tot 102 indexpunten. Dat heeft de ondernemersorganisatie dinsdag in een persmededeling bekendgemaakt. De KMO-bedrijfsleiders blijken meer tevreden over de economie en kijken met opvallend veel vertrouwen de komende maanden tegemoet.

Belga

UNIZO peilt om de drie maanden naar het sociaal-economisch klimaat bij de kleine bedrijven via de KMO-barometer. De meest recente telefonische rondvraag gebeurde in maart bij een representatief staal van 351 Vlaamse KMO's en zelfstandigen. Sinds 1987 wordt ook steeds een conjunctuurindex ontwikkeld. Wanneer die waarden boven 100 optekent, is er sprake van een gezonde economische evolutie.

"Tijdens de tweede helft van 2004 ging de algemene conjunctuurindex tot twee keer toe naar beneden. Met een stijging van 100,6 in december naar 102 punten in maart lijkt er nu beterschap in zicht te zijn", luidt het. Volgens UNIZO is er alvast een opmerkelijk grotere tevredenheid te noteren (van 96,7 naar 100,6 punten). In december toonde 41 pct van de KMO's zich ontevreden over de economie, nu is dat nog maar het geval bij 31 pct. Ook de score van tevredenheid over het eigen bedrijf gaat opnieuw vooruit, van 109,8 naar 111,4 punten. "De omzet bij de KMO's liet het de voorbije drie maanden wel afweten met een score van slechts 99,5 punten", verduidelijkt UNIZO nog.

De verwachtingen voor de komende maanden zijn hoog met een sprong van 100,3 punten naar 105,6. Niet minder dan 39 pct van de ondervraagden verwacht meer werk en dat leidt ook tot meer tewerkstelling. In totaal overweegt 10 pct één of meer fulltime aanwervingen, 7 pct overweegt uitzendkrachten en 2 pct spreekt over deeltijdse jobs. Ondernemers hebben nu ook een beter oog in hun financiële situatie, waar de score van 106,1 naar 108,8 klimt.

De 68 exporterende KMO's in de steekproef deden het tot slot niet zo best met een daling tot 99,3. Ze hebben de komende maanden wel betere exportvooruitzichten met een flinke stijging van 102 naar 104,5.