Shell gaat nauw samenwerken met Q8

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell en zijn Koeweitse branchegenoot KPI, vooral bekend onder de naam Q8, bekijken op welke manieren zij wereldwijd kunnen samenwerken. De alliantie richt zich op het traject dat loopt van de verwerking van olie tot verkoop aan de pomp (raffinage, distributie, marketing). Beide maatschappijen hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

Belga

De olieconcerns stellen dat zij wereldwijd samen willen optrekken, maar in eerste aanleg ziet Shell vooral mogelijkheden in het Verre Oosten (China en Zuidoost-Azië). Concrete projecten zijn er nog niet, daarvoor is het volgens een woordvoerder van Shell nog te vroeg. De samenwerking richt zich niet op het zogeheten upstream-deel (het zoeken en naar boven halen van olie).

Q8 kan via de alliantie gebruik maken van het wereldwijde netwerk waarover Shell beschikt. De kracht van het Koeweitse olieconcern ligt vooral in de exploratie en exploitatie van olievelden. Maar moedermaatschappij KPI wil zich meer manifesteren in het hele traject dat een olieproduct doorloopt van raffinage tot verkoop aan de pomp.

Shell vindt in Q8 een partner waarmee het kosten en risico's kan delen die het moet maken om nieuwe markten open te leggen. Met name China en Zuidoost-Azië, waar de vraag naar olie en olieproducten explosief toeneemt, zijn gebieden die de komende jaren vele miljoenen aan investeringen vragen.

Aangeboden door onze partners