Kirgizstan: Akajev komt niet terug op verkiezingsuitslag

De president van Kirgizstan, Askar Akajev, heeft dinsdag de verzoeken van de oppositie afgewezen. Hij zal geen ontslag nemen, noch terugkomen op de uitslag van de verkiezingen, maar zal de crisis niet oplossen door geweld.

Belga

"Er is duidelijk geen reden voor en is er dus geen sprake om de uitslag van de verkiezingen te annuleren. We kunnen de wettigheid van de volksvertegenwoordigers niet in twijfel trekken omdat sommigen daar zin in hebben", zei de president in een toespraak op de nationale televisie. "Mijn ontslag kan niet afgedwongen worden door enkele manifestaties of willekeurige politieke machten. Die beslissing kan enkel genomen worden door het volk of het parlement", voegde hij eraan toe. De volgende presidentsverkiezingen worden in oktober gehouden, en de 60-jarige Akajev, die Kirgizstan sinds 1990 regeert, heeft al gezegd dat hij geen volgende ambtstermijn ambieert.

De aanhangers van de oppositie, die in het zuiden van het land een groeiende protestbeweging uit de grond hebben gestampt, beschuldigden de president ervan de parlementsverkiezingen van 27 februari en 13 maart te hebben getrukeerd om zo een trouw parlement te verkrijgen om zijn opvolging voor te bereiden.

De crisissituatie zal "niet door de ordetroepen opgelost worden. Alle problemen moeten door de politiek geregeld worden, door te praten", zei Akajev. Hij wees erop dat het presidentieel bestuur en de regeringsleden reeds hebben gepraat met de oppositie om hen er op te wijzen dat hun eisen onaanvaardbaar zijn. "De leiders van de oppositie kunnen geen aanvaardbare condities aanbrengen om te onderhandelen. Ze blijven slechts hameren op een herziening van de verkiezingen en het ontslag van de president", zei hij. "Iedereen heeft zijn eigen verlangens en men weet niet met wie moet gepraat worden", besloot het staatshoofd.