Rechter wijst verzoek om hervatting sondevoeding Terri Schiavo af

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft dinsdag een verzoek van de ouders van Terri Schiavo, om de hervatting van de sondevoeding van hun dochter te gelasten, afgewezen.

AP Ned

De voedingssonde werd afgelopen vrijdag verwijderd op last van een rechter in de staat Florida en het Amerikaanse Congres nam zondag speciaal een wet aan om de zaak in handen te spelen van een federale rechter, in de hoop ervoor te kunnen zorgen dat de vegeterende vrouw in leven wordt gehouden. De rechter wees het verzoek af, omdat de ouders van de vrouw volgens hem niet aannemelijk hebben kunnen maken dat hun hoop op het herstel van hun dochter gegrond is. Hij zei dat rechtbanken in Florida de belangen van Terri Schiavo inzake leven en vrijheid hebben beschermd en dat het federale hof niet anders kan dan de wet toepassen, "ondanks deze moeilijke en spoedeisende omstandigheden".

De broer van Terri Schiavo, Bobby Schindler, zei dat de familie kapot was van het besluit. Te zien wat zijn ouders moeten doorstaan is barbaars, zei hij. "Ik zou willen dat die rechters erbij waren." De directeur van de Amerikaanse burgerrechtenbond in Florida, Howard Simon, loofde de uitspraak. "Wat deze rechter heeft gedaan is het recht van mensen beschermen om over hun levenseinde te beschikken zonder bemoeienis van politici", zei hij. Gouverneur Jeb Bush van Florida is heel teleurgesteld en verdrietig over de uitspraak, zei een woordvoerster. Hij zal "blijven doen wat binnen zijn wettelijke mogelijkheden ligt om Terri Schiavo, een kwetsbaar persoon, te beschermen", zei zij.

Terri Schiavo liep in 1990 ernstig hersenletsel op door een hartstilstand. Artsen hebben voor de rechtbank verklaard dat zij in vegetatieve staat verkeert en er geen kans is op herstel. Zij heeft geen testament achtergelaten, maar haar man zegt dat zij nooit jarenlang kunstmatig in leven zou willen worden gehouden. Hij wil haar laten sterven en voert daar al jaren een juridische strijd over met zijn schoonouders, die ervan overtuigd zijn dat zij contact hebben met hun dochter.

De advocaat van de ouders verklaarde maandag voor de federale rechter dat het laten sterven van Terri Schiavo volgens haar rooms-katholieke geloof een doodzonde zou zijn. De advocaat van Michael Schiavo bracht daar tegen in dat het in leven houden van de 41-jarige vrouw evenzeer een schending van haar rechten is en betoogde dat alle argumenten al uit en te na door de verschillende rechters zijn gewogen. "Ja, het leven is heilig", zei hij. "En hetzelfde geldt voor vrijheid, zeker in dit land."

Aangeboden door onze partners