Bloedbad op Amerikaanse high school

Een leerling van een middelbare school in de Amerikaanse staat Minnesota heeft maandag eerst zijn grootouders doodgeschoten en vervolgens op zijn school een bloedbad aangericht.

AP Ned

Het incident roept herinneringen op aan het drama in de Columbine High School enkele jaren geleden. In tegenstelling tot het drama in Littleton, Colorado, was ditmaal voor zover bekend sprake van slechts één dader -een tiener van wie de precieze leeftijd en identiteit nog niet is vrijgegeven. Ook naar de motieven van de dolle schutter is het vooralsnog gissen.

Vooraleer naar de school te trekken, had de jongeman reeds zijn beide grootouders doodgeschoten. Met wapens van zijn grootvader, een voormalig officier van het Red Lake Police Department, trok de jongen naar de High School van Red Lake, een reservaat in noordelijk Minnesota -aan de grens met Canada- dat Chippewa-indianen van de Ojibwaystam huisvest.

In de school vielen nog eens zeven doden: een lerares, een bewakingsagent en vijf leerlingen. Daarna pleegde de schutter zelfmoord.

De Red Lake High School, 400 km ten noorden van Minneapolis, telt 355 studenten, allen van indiaanse origine.

Vraag is of dit nieuwe drama net als de Columbine-tragedie het debat in de VS over de vrije verkoop van vuurwapens weer opent. Columbine gebeurde nog "onder" de Democratische president Clinton, terwijl de Republikeinen, die momenteel de plak zwaaien, nauwe ideologische en financiële banden onderhouden met de wapenindustrie en de NRA, de National Rifle Association.