Rechter stelt besluit over leven comateuze vrouw uit

De Amerikaanse federale rechter die op grond van een speciaal door het Congres aangenomen gelegenheidswet moet bepalen of de sondevoeding van de al vijftien jaar in coma liggende Terri Schiavo moet worden hervat, heeft na een inderhaast belegde twee uur durende rechtszitting maandag geen oordeel geveld.

AP Ned

Hij heeft ook niet aangegeven wanneer hij met een oordeel denkt te komen.

Een advocaat haastte zich maandag namens de ouders van Terri Schiavo naar de federale rechtbank in Tampa in de Amerikaanse staat Florida om rechter James Whittemore te verzoeken de sondevoeding van de al vijftien jaar in coma verkerende vrouw te laten hervatten. Eerder was president George Bush op eigen verzoek op de vroege ochtend gewekt om de door het Congres aangenomen wet te ondertekenen die de ouders van Schiavo in staat stelde de zaak voor de federale rechter te brengen en hun dochter wellicht in leven te houden.

In een verklaring zei Bush zich "aan de zijde te scharen van diegenen die het leven voor alle Amerikanen beschermen, inclusief gehandicapten". "Vanavond hebben we Terri Schiavo alles gegeven wat we konden - een kans om te leven", zei de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden Tom DeLay. "Na vier dagen van woorden, de beste in de vorm van gebeden, heeft het Congres gehandeld en een leven gered."

Praktisch alle Republikeinen en bijna de helft van de Democraten stemden voor de wet. Veel Republikeinen voerden aan dat Schiavo er niet zo slecht aan toe is als haar man het voorstelt. Sommige Democraten antwoordden dat het niet de taak is van parlementsleden om medische diagnoses te stellen of de beslissing van een rechtbank in Florida in twijfel te trekken.

Terri Schiavo liep in 1990 ernstig hersenletsel op door een hartstilstand. Artsen hebben voor de rechtbank verklaard dat zij in vegetatieve staat verkeert en er geen kans is op herstel. De juridische strijd tussen Schiavo's ouders en echtgenoot sleept zich al jaren voort. Michael Schiavo stelt dat zijn vrouw nooit jarenlang kunstmatig in leven zou willen worden gehouden. Hij werd keer op keer in het gelijk gesteld en tweemaal werd de kunstmatige voeding van zijn vrouw op last van de rechter gestaakt, om na nieuwe juridische bezwaren weer te worden aangesloten. Afgelopen vrijdag werd de sondevoeding voor de derde maal gestaakt. Tenzij de voeding wordt hervat, zal zij over een tot twee weken overlijden. Michael Schiavo zei woedend te zijn dat het Congres zich had bemoeid met een persoonlijke familiezaak waar de rechterlijke macht zich zeven jaar lang mee bezig heeft gehouden.