Khamenei bereid zelf wapens op te pakken bij Amerikaanse aanval

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, is bereid zich in uniform te hijsen en zelf de wapens op te pakken als de Verenigde Staten zijn land aanvallen. Dat heeft de ayatollah maandag gezegd in een op televisie uitgezonden rede, die erop gericht leek te zijn het moreel van de Iraanse bevolking wat op te vijzelen in reactie op de toenemende Amerikaanse druk op het land om zijn veronderstelde kernwapenprogramma te ontmantelen.

AP Ned

Khamenei zei dat de Amerikaanse leiders altijd uit zijn op oorlog, maar zich als het eenmaal oorlog is verstoppen. "De Amerikaanse president, zijn vice-president en andere belangrijke leiders verstopten zich drie dagen na de aanslagen van 11 september", zei de ayatollah. "We zijn niet zo. Als deze natie een bittere ervaring beleeft, God verhoede het, of als het getest wordt, dan dragen wij militaire uniformen en bereiden wij ons voor om ons op te offeren."

De Amerikaanse president George Bush heeft herhaaldelijk gezegd dat de VS geen plannen hebben voor een aanval op Iran als geheel of zijn nucleaire voorzieningen, maar dat zij alle mogelijkheden openhouden.