Kardinaal Danneels maakt achtdaagse rondreis naar China

Kardinaal Godfried Danneels maakt een achtdaagse rondreis in China. Hij vertrekt op paasmaandag. De kardinaal werd uitgenodigd door het Bureau voor Religieuze Aangelegenheden van de Chinese regering.

Belga

Dat schrijft het christelijk opinieweeklad Tertio in het nummer van woensdag. Het nieuws wordt bevestigd door het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kardinaal ziet zijn reis als een pastoraal bezoek aan de Chinese katholieke kerk. Hij wil ook nieuwe mogelijkheden van pastorale contacten uitzoeken.

Het is de tweede keer sinds de omstreden heiligverklaring van 12O Chinese katholieken op 1 oktober 2000 en de daaropvolgende vertroebeling in de relaties met het Vaticaan dat een zo hoge kerkleider in de Chinese Volksrepubliek wordt ontvangen. In 2001 was de Franse kardinaal Roger Etchegarray in China te gast. Dat Danneels "uit het land van Ferdinand Verbiest" komt, de Vlaamse jezuietenmissionaris uit de zeventiende eeuw, is daar niet vreemd aan. Ook het feit dat China, in het vooruitzicht van de Olympische Spelen in Peking in 2008, er alles aan doet om zijn imago op het vlak van mensenrechten en de godsdienstvrijheid op te poetsen, speelt mee, stelt het weekblad.

Het blad voegt eraan toe dat de rondreis in China een delicate opdracht wordt voor kardinaal Danneels: "China is - niet het minst in religieuze aangelegenheden - wars van elke buitenlandse inmenging.".

Aangeboden door onze partners