Miljoenen fraude bij orders wegverlichting

Twee zaakvoerders van het Kempense bedrijf Arduco zitten sinds dit weekend vast. Parket en curator hebben het over een fraude van "meerdere miljoenen euro". Arduco werkte jarenlang voor het Vlaams Gewest. Het plaatste en onderhield wegverlichting en was ook betrokken bij de heraanleg van de Antwerpse Ring.

kdejager

BR>

Arduco ging begin deze maand frauduleus over kop. Valsheid in geschrifte, fiscale fraude, witwassen, 'ontdraging van activa', dat is naar verluidt nog maar het begin van de waslijst van sjoemelpraktijken waarvoor de twee zaakvoerders van Arduco NV aangehouden zijn. Hoe dit alles mogelijk was bij officiële aanbestedingen, moet nog worden uitgezocht. Het bedrijf uit Rumst werd op 8 maart in Turnhout failliet verklaard omdat het daar - als onderdeel van een bewust ondoorzichtige structuur - tot voor kort officieel was ingeschreven.

Opmerkelijk is dat het parket pas in gang schoot nadat de curator, de Turnhoutse advocaat Jacques Arnauts-Smeets, de boekhouding had doorgenomen en meteen zelf het parket alarmeerde. De vakbondssecretarissen Marc De Hert (ACV-Metaal) en Rik Desmet (ABVV) hadden nochtans eerder al zelf met het gerecht contact gezocht. Meer zelfs, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) had het bedrijf vorig jaar 4,8 miljoen euro boete opgelegd. Werkgeverskringen hebben het over "al zeker 7 à 8 miljoen fraude".

Door het faillissement verloren 65 arbeiders hun baan.