Veldlopen - Lange cross (m): winst en dubbel voor Bekele

De Ethiopiër Kenenisa Bekele heeft de zege op de lange cross bij de winst van zaterdag op de korte cross gevoegd. Bekele pakte zondag voor de vierde maal op rij de dubbel op de wereldkampioenschappen veldlopen in de hippodroom van Saint-Galmier in Frankrijk.

Belga

De 22-jarige Bekele, die nu al acht wereldtitels achter zijn naam heeft staan, ging Zersenay Tadesse uit Eritrea vooraf. De Qatarees Abdullah Ahmad Hassan was derde onder een fraaie lentezon. Deze vierde dubbel voor de olympische kampioen op de 10.000 meter in Athene is nog indrukwekkender dan de vorige, aangezien Bekele's verloofde op 4 januari het leven liet. "Deze vierde dubbel is nog belangrijker voor mij; voorheen was mijn verloofde er altijd bij om me te steunen", getuigt de Ethiopische winnaar. "Het was moeilijker en modderiger dan gisteren. Mijn tegenstanders leken ook frisser", voegt Bekele er nog aan toe.

Bekele versnelde voor de eerste keer in de voorlaatste ronde, waarbij enkel de Keniaan Eliud Kipchoge zijn tempo aankon. Beide lopers liepen schouder aan schouder, totdat de Ethiopische wervelwind nog een tandje bijstak in het begin van de laatste ronde. Bekele rende onstuitbaar naar de zege, terwijl achtervolger Kipchoge, de wereldkampioen op de 5.000 m, een beetje stilviel en uiteindelijk als vijfde de eindstreep bereikte. In het ploegenklassement haalde Ethiopië opnieuw de eerste stek vóór Kenia en Qatar.