Zevende wereldtitel veldlopen voor Kenenisa Bekele

De Ethiopiër Kenenisa Bekele maakte zijn status van beste veldloper zaterdag alweer waar. De 22-jarige Bekele won de korte cross bij de mannen (4196 m) op het wereldkampioenschap veldlopen in het Franse Saint-Galmier. Bekele ging bij zijn zevende wereldtitel in het veld de Kenianen Abraham Chebii en Isaac Kiprono Songok vooraf. De Ethiopiër is sinds 2002 op het WK cross telkens goed voor de dubbel: goud op de korte en lange cross.

Belga

Aanvankelijk was het Salif Saaeed Shaheen, een ex-Keniaan die nu voor Qatar loopt, die het tempo aangaf. Na acht minuten wedstrijd plaatste Bekele zijn versnelling. Aan de finish had hij vijf seconden voor op Chebii en zes op Kiprono Songok.

Bekele, olympisch kampioen op de 10.000 meter, werd op 4 januari getroffen door het tragisch overlijden van zijn verloofde Alem Techale. Het was dan ook evident dat hij zich niet optimaal kon voorbereiden op deze wereldkampioenschappen. Toch besloot hij verrassend opnieuw voor de dubbel korte en lange cross te gaan. "Het was moeilijker dan vorig jaar. Het parkoers was zwaarder en ik was in rouw. Natuurlijk heb ik tijdens de wedstrijd aan Alem gedacht. Maar weet je, ik heb haar niet verloren, ze blijft voor altijd in mijn hart", reageerde Bekele, die nu al vier jaar op rij wereldkampioen korte cross is.