De Man (Vlaams Belang): "een moslim kan geen democraat zijn"

"Een moslim kan geen democraat zijn". Die forse uitspraak deed kamerlid Filip De Man van het Vlaams Belang zondag in De Zevende Dag (Eén). Volgens hem verwerpt een groot deel van de moslims die een hoofdddoek draagt de Westerse maatschappij.

Belga

De Man staat bekend als een "hardliner" in het Vlaams Belang en kwam afgelopen week in botsing met zijn collega-kamerlid Gerolf Annemans nadat die had laten uitschijnen dat er in de toekomst (geïntegreerde) moslims op de kieslijsten van het Belang zouden kunnen staan. De partij zwakte de verklaringen van Annemans later af.

De Man zei zondag dat een en ander intussen is bijgelegd en "dat hij geen spreekverbod meer heeft". Hij haalde zwaar uit naar de islam en zei dat er geen moslims kunnen staan op de lijsten van het Belang omdat het islamgeloof "volstrekt incompatibel" is met een aantal Westerse waarden. Dat geldt ook voor een Vlaming die hier geboren is en zich bekeert tot de islam, aldus De Man.

Het kamerlid vindt ook dat mensen die een hoofddoek dragen geen lid kunnen worden van het Vlaams Belang. "Iemand die een hoofddoek draagt, hangt het moslimgeloof aan en kan dus geen lid worden van de club". De Man zei dat hij het dragen van een hoofddoek in eerste instantie als een "politiek statement" en een verwerping van de Westerse, Europese waarden ziet.

Niet alle moslims die een hoofddoek dragen, hebben misprijzen voor onze maatschappij, maar een groot aantal wel, aldus De Man. Volgens het kamerlid kan een moslim geen democraat zijn omdat de minderwaardige positie van de vrouw in de Koran staat en de islam eigenlijk zegt dat de scheiding van Kerk en Staat niet kan.

Aangeboden door onze partners