Cinema Novo bekroont twee Japanse films

Ondanks zware concurrentie van de Zuid-Koreaanse films die deelnamen aan de competitie, hebben twee Japanse films de hoofdprijzen gewonnen van Cinema Novo, het festival van de wereldfilm dat van 10 tot 20 maart in Brugge plaats vond. De vakjury koos als winnaar van de Karibu-prijs "The taste of tea" van Katsuhito Ishii. De jongerenjury gaf haar Amakourou-prijs aan de film "Tony Takitani" van Jun Ichikawa.

Belga

"The taste of tea" is een wat bizar familieportret, gefilmd als een amusante mengeling van de genres pop, manga, slapstick en fantasy. De Karibu-prijs is een distributiepremie van 8.676 euro, geschonken door de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGOS), die toegekend wordt aan de distributeur die de filmrechten voor België aankoopt en de film ook uitbrengt.

De strak vormgegeven "Tony Takitani" beschrijft een eenzaat die van zijn hobby, tekenen, zijn job (technisch illustrator) maakt. De prent bevat milde kritiek op de rijke maar spiritueel lege Japanse samenleving. De Amakourou-prijs, geschonken door de provincie West-Vlaanderen, bedraagt 1.240 euro. Dat geld gaat rechtstreeks naar de regisseur van de winnende film.

Naar deze 22ste editie van het festival Cinema Novo kwamen scholen meegerekend 18.500 toeschouwers, een ongeveer even talrijk publiek als vorig jaar. Er waren 9 films in competitie.