Superchef Jamie Oliver voert campagne voor betere schoolmaaltijden

Miljoenen Britse leerlingen krijgen elke dag een warme maaltijd op school. Goed idee, ware het niet dat de kwaliteit van dat eten op zijn zachtst gezegd veel te wensen overlaat. Zoveel dat de wereldberoemde tv-kok Jamie Oliver, ontzet over zoveel rotzooi, een campagne heeft opgezet op de jeugd beter te doen eten.

Belga

En dat belooft nu een politiek staartje te krijgen, zo schrijven de Sunday Times en de Observer. Dat je in Engeland niet goed kunt eten is een oude mythe die al lang niet meer waar is. Want hoewel de doorsnee-taverne er minder kwaliteit biedt dan hier te lande, kunnen de (bemiddelde) Britten ook terecht bij enkele van 's werelds beste restaurants. En hoe groot de belangstelling van de Britten voor lekker eten de laatste jaren is geworden, blijkt uit alle plaatselijke kookprogramma's die ook naar onze tv-zenders zijn geëxporteerd. Met supersterren als Nigella Lawson of Jamie Oliver als publiekstrekkers.

Die laatste wil kennelijk meer dan bewijzen dat hij goed kan koken, want eerst stichtte hij een restaurant waar een groep onhandelbare jongeren werd omgevormd tot keukenprinsen (m/v). En nu staat hij op het punt premier Blair een petitie aan te bieden om de schooljeugd gezondere kost voor te zetten dan nu het geval is. Jamie ging namelijk zelf eens proeven van die 'school meals' en was daar (figuurlijk) niet goed van.

Want wat de kinderen werd voorgezet, a rato van zo'n twee euro per maaltijd, was niet te eten en ongezond, zo ontdekte Jamie. Dat lag niet helemaal aan de lage kostprijs (van de 2 euro gaat slechts 25 procent oftewel 50 cent naar het eigenlijke voedsel, de rest gaat naar personeels- en diverse kosten) want voor slechts enkele centen meer, slaagde Oliver er in super vegetarische noedels, in citroen gegrilde kip en Mediterraanse lam op het menu te zetten. Aangezien Groot-Brittannië aan de vooravond staat van verkiezingen, gezond eten ook in dat land een belangrijk thema is en Jamie een Bekende Brit is, heeft de politiek de ideeën van de kok enthousiast onthaald en ziet het ernaar uit dat de Britse jeugd in plaats van loodzware, calorierijke kost nu Oliver-specials zal mogen verorberen.