Hasseltse stationsomgeving krijgt 110.000 m2 kantooroppervlakte

De Limburgse Economische Raad, de stad Hasselt en de nv Research Campus gaan een nieuwe kantoorzone in de stationsomgeving van Hasselt uitbouwen. De zone voorziet in 110.000 m2 kantoorruimte en zal bij behoorlijk succes 500 tot 1.000 extra jobs in de dienstensector in Limburg opleveren.

Belga

Dat heeft gedeputeerde voor economie Marc Vandeput (CD&V) maandag op een persconferentie in Hasselt bekendgemaakt.

Het zogenaamde 'vuurtorenproject' kadert in het Interreg III-project "Bizz 2 Bizz Cities" waaraan behalve de stad Hasselt ook het Franse Amiens-Métropole en de Nederlandse stad Nijmegen deelnemen. Het project loopt over een periode van drie jaar en voorziet in elk van de drie partnerregio's een gerichte prospectie -en promotiecampagne voor het aantrekken van hoogwaardige activiteiten in de zakelijke dienstverlening, bank en verzekeringen, onderzoek en ontwikkeling. Aanvullend zijn er in het kader van het project ook planningskosten voorzien voor de ontwikkeling van zones voor kantoren in binnenstedelijk verband.

De kostprijs van het transnationale samenwerkingsproject bedraagt 2 miljoen euro. Hasselt krijgt een budget van 750.000 euro. De Europee Unie draagt 48 procent en het Vlaamse gewest 35 procent van de kosten bij.

De stad Nijmegen heeft plannen om een bedrijven -en innovatiecentrum uit te bouwen rond een halfgeleiderfabriek met een onderzoek -en ontwikkelingscentrum van het elektronicaconcern Philips. In Hasselt staat behalve de uitbouw van een zone voor kantoorruimte ook de verdere uitbouw van de Resaerch Campus op het programma. Die is na de sluiting van Philips Hasselt in 2003 inmiddels uitgegroeid tot hoogtechnologisch bedrijventerrein dat voor heel wat extra werkgelegenheid zorgde.

De Belgische partners hopen met het project een effectieve bijdrage te leveren aan de versterking van de Limburgse economische structuur. Uit een studie van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij GOM-Limburg bleek in dat verband dat het achterop blijven van de hoogwaardige zakelijke diensten één van de voornaamste factoren was van een lagere toegevoegde waarde per werknemer dan gemiddeld in Vlaanderen. Ook de uitstroom van goed opgeleide Limburgse werknemers werd gelinkt aan het ontbreken van een uitgebouwde dienstenzone.