Limburgse Bloesemfeesten gespreid over ganse maand april

Met de start van de lente claimt Toerisme Limburg ook de start van het toeristische seizoen in Vlaanderen. De provincie Limburg, Toerisme Limburg en negen Haspengouwse gemeenten hebben dit jaar voor het eerst de handen in mekaar geslagen om de jaarlijkse Bloesemfeesten in april tot een heuse bloesemmaand vol van belevingsactiviteiten om te toveren.

Belga

De hele maand april kunnen bezoekers speciaal bewegwijzerde wandel-, fiets- en autoroutes, bloesemhappenings, openfruitbedrijven, kookworkshops, bus- en huifkartochten en bloesemontbijten meemaken. De start van het toeristische seizoen en het programma van de Bloesemfeesten werd maandag bekendgemaakt door gedeputeerde voor Toerisme Sylvain Sleypen (sp.a). Dat gebeurde bij Fruitbedrijf Bels in Brustem (Sint-Truiden). De Bloesemfeesten starten officieel op maandag 4 april met een bloesemfietstocht. Die vindt eveneens op 11, 18 en 25 april plaats. Op dinsdagen kunnen bezoekers "bloesemkokkerellen", op woensdagen uitstappen met de bloesembus maken en elke donderdag een bloesemfiets - en wandelroute volgen.

De vrijdagen zijn ingekleurd als de bloesemdagen. Die houden naast een fikse bloesemwandeling, een verwenlunch en een bustocht naar een fruitbedrijf in. Elke zondag vindt er ook een begeleide bloesemtocht plaats en op de zondagen 10, 17 en 24 april kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een bloesemontbijt in Brustem, Helshoven of Zepperen. Sedert vandaag/maandag kunnen bezoekers ook Terra Fecunda (Vruchtbaar Haspengouw), de eerste "belevingsvolle" fietsroute met de verhalenfluisteraar volgen. Die combineert GPS met verhaalvertelling en videomateriaal. Het toestel staat op de fiets gemonteerd die Toerisme Limburg verhuurt. De Terra Fecunda voert over 28 kilometer door Alken, Nieuwerkerken en Sint-Truiden. Om toeristen de mogelijkheid te bieden om de evolutie van de bloesems op te volgen, lanceert Toerisme Limburg dit jaar voor het eerst een webpagina (www.toerismelimburg.be ) waar bezoekers aan de hand van foto's kunnen bekijken hoe het met de bloesems gesteld is.

Vorig jaar bezochten zowat 100.000 bezoekers de Bloesemfeesten. Om de steeds toenemende stroom van bloesemtoeristen op te vangen, spreidt Haspengouw de tientallen activiteiten van de feesten nu over een maand. Meer info over de programmabrochure (011/23.74.50) of www.bloesemfeesten-haspengouw.be.