IJsland verleent Bobby Fischer staatsburgerschap

Het IJslandse parlement heeft er maandag mee ingestemd om schaker Bobby Fischer het staatsburgerschap te verlenen. Het besluit werd met veertig stemmen voor bij twee onthoudingen aangenomen. Vorige maand wilde het parlement Fischer alleen nog een speciale buitenlanderpas toekennen, maar daarop wilde Japan hem niet laten gaan.

AP Ned

Saemundur Palsson, een bewonderaar van het eigenzinnige schaaktalent, zei dat Fischer dinsdag van het besluit op de hoogte zal worden gebracht in Japan, waar hij is gedetineerd op grond van een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. "Ik hoop dat hij nu ophoudt de Amerikanen uit te schelden. Dat heeft hem zoveel problemen bezorgd", zei Palsson.

Een andere bewonderaar, Einar Einarsson, zei dat hij eerder maandag met Fischer had gesproken. Die had gezegd te hopen dat het stemproces een beetje vlot zou verlopen. "Het had niet veel sneller gekund", zei Einarsson. De wet doorliep de vereiste drie lezingen in twaalf minuten tijd.

Fischer, die zijn Amerikaans staatsburgerschap heeft opgegeven, wordt door de VS gezocht omdat hij in 1992 in strijd met de toen geldende internationale sancties tegen Joegoslavië in dat land een tweekamp speelde tegen zijn oude rivaal Boris Spasski. IJsland is het land waar hij in 1972 de wereldtitel op Spasski veroverde.