Video mishandeling Guantanamo "even explosief" als Aboe Ghraib

Er zijn videobeelden gemaakt van de mishandeling van gevangenen op de Amerikaanse militaire gevangenis Guantanamo op Cuba. Die beelden zouden volgens een Australische advocaat "even explosief" zijn als het beeldmateriaal van de wandaden in de Iraakse Aboe Ghraib-gevangenis.

Belga

Dat meldt het Australische agentschap AAP.

In 2001 werd de Australiër David Hicks in Afghanistan opgepakt en beschuldigd van banden met het terreurnetwerk al-Qaida. Zijn advocaat, Stephen Kenny, verklaarde maandag dat er op de Amerikaanse basis in Guantanamo 500 uur videomateriaal werd opgenomen waarop te zien is hoe de gevangenen worden mishandeld.

"Als deze video ooit wordt vrijgegeven, zal het materiaal even explosief zijn als het materiaal in Aboe Ghraib", stelde de advocaat. In de gevangenis van Aboe Ghraib in Bagdad werden foto's genomen waarop te zien was hoe Amerikaanse soldaten gevangenen mishandelden en in vernederende houdingen fotografeerden.

Het bestaan van de video's kwam eerder toevallig aan het licht. Volgens Kenny werden de handelingen van het Immediate Reaction Force (IRF), verantwoordelijk voor de gevangenen in Guantanamo, gefilmd door Amerikaanse soldaten. Een van de soldaten, door Kenny aangeduid als 'Specialist' Baker, gaf zich tijdens een oefensessie van een IRF-team in opleiding uit als gevangene.

"Hij kreeg een oranjekleurig pak aan zoals de gevangenen en het IRF-team werd verteld dat het om een gevangene ging die een cipier had aangevallen en naar een andere cel moest worden overgebracht", aldus Kenny. "Wat er met hem gebeurde, kwam pas aan het licht toen Specialist Baker vroeg om medische redenen uit het leger ontslagen te worden. De man had hersenschade opgelopen door de slagen die het IRF-team in opleiding hem hadden toebedeeld", verklaarde de advocaat nog.

Het Amerikaanse Center for Civil Liberties ijvert er nu voor dat de beelden worden vrijgegeven, maar de regering weigert dit op basis van bescherming van de "privacy", aldus nog Kenny.