Doping - TAS verwerpt aanvraag Bouyer

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft vrijdag de vraag van de Franse wielrenner Franck Bouyer verworpen om Modafinil, een geneesmiddel tegen narcolepsie, te mogen gebruiken zonder sanctie. Bouyer, die al sinds mei niet meer fietst, lijdt aan de ziekte van Gelineau, die onder meer tot plotse inslaping kan leiden.

Belga

De Internationale Wielerfederatie (UCI) en daarna het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) weigerden de renner van Bouygues Telecom het therapeutisch voorschrift te verlenen om het geneesmiddel legaal te gebruiken. Bouyer riep de hulp in van enkele dokters en tekende beroep aan bij het TAS.

Het Tribunaal oordeelde dat de Fransman "niet heeft kunnen bewijzen dat Modafinil zijn prestatie niet verbetert". "Hij heeft echter wel de mogelijkheid om een nieuwe vraag ter verkrijging van een therapeutisch voorschrift tot het UCI te richten als hij eventueel nieuw bewijsmateriaal kan voorleggen", preciseert het TAS in een communiqué.

De ziekte van Bouyer wordt behandeld met een geneesmiddel dat Modafinil bevat. Bij dopingcontrole zou de renner positief bevonden worden.