Michel nodigt Wolfowitz uit

Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Louis Michel heeft Paul Wolfowitz, de Amerikaanse kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldbank, uitgenodigd voor een gesprek.

Belga

Michel hoopt dat Wolfowitz in Brussel zijn visie op de ontwikkelingsproblematiek en de rol van de Wereldbank zal toelichten.

In een mededeling stelt Michel dat de Europese Unie als grootste hulpdonor ter wereld een strategische alliantie met de Wereldbank geniet. "Deze instelling", aldus de voormalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken, "speelt een cruciale rol bij het aanpakken van de uitdagingen op het vlak van ontwikkeling, een opdracht die enkel kan slagen door een gemeenschappelijke inspanning van de internationale gemeenschap".

Eerder deze week schoof de Amerikaanse president George W. Bush verrassend Paul Wolfowitz naar voren als zijn kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldbank. Wolfowitz is vice-minister van Defensie, geldt als een havik en speelde een belangrijke rol bij de besluitvorming rond de invasie van Irak. De VS hebben traditioneel het laatste woord over het voorzitterschap van de Wereldbank.