Bourgeois: veertigtal lokale zenders startten uitzendingen nog niet

Een veertigtal lokale radio-omroepen die vorig jaar erkend werden, zijn nog niet beginnen uitzenden. In dertig gevallen is de reden daartoe onduidelijk. Dat zei Vlaams minister van Media Geert Bourgeois donderdag in het Vlaams parlement, waar hij aan de tand werd gevoeld door Carl Decaluwé (CD&V).

Belga

Eerder deze week bond Decaluwé de kat de bel aan. Hij had het over dertig radiozenders die nog niet effectief waren opgestart. Als daarvoor geen grondige reden bestaat, moet hun erkenning ingetrokken worden, aldus de CD&V-volksvertegenwoordiger, die opperde een nieuwe erkenningsronde te organiseren.

Uit onderzoek van de administratie media blijkt dat een 40-tal lokale zenders nog niet uitzendt, om diverse redenen. Elf van de 293 erkende radio's beschikken nog niet over een zendvergunning. Die moet worden afgeleverd door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM). Vier van hen vroegen nog geen vergunning aan, de overige zeven moeten hun aanvraag nog vervolledigen of vroegen uitzendvoorwaarden aan die niet inpasbaar zijn in het frequentieplan, zei de minister.