Snelle toename obesitas vermindert levensverwachting

De snelle toename van obesitas, vooral bij jongeren, zou de levensverwachting in de Verenigde Staten kunnen laten dalen.

Belga

Daarmee komt dan een ommekeer aan een stijging van de levensverwachting die de laatste twee eeuwen onafgebroken plaatsvond. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd werd in de New England Journal of Medecine (NEJM).

"De gevolgen van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten zijn nog niet merkbaar omdat het jaren duurt voordat de complicaties ervan zich voordoen", legt David Ludwig uit. Hij is onderzoeker aan het kinderziekenhuis van Boston (Massachusetts) en een van de coauteurs van de studie.

Volgens Ludwig zijn de gevolgen voor de volksgezondheid potentieel desastreus. Hartaanvallen en nierzwaktes zullen couranter worden bij jonge volwassenen.

Nu al heeft twee derde van de Amerikaanse bevolking last van zwaarlijvigheid en overgewicht. Het risico op hartziektes, kanker en diabetes nemen hierdoor toe, benadrukken de onderzoekers. Ze hebben eveneens een stijging zonder voorgaande van het aantal diabetici onder kinderen opgemerkt ten gevolge van obesitas. De auteurs van de studie berekenden dat zwaarlijvigheid de levensverwachting in de Verenigde Staten reeds met vier tot negen maanden vermindert.

Professor Jay Olshansky, een epidemioloog van de Universiteit van Illinois in Chicago, voorspelt dat de gemiddelde levensduur van de Amerikanen de komende decennia zal dalen met twee tot vijf jaar omwille van de snelle stijging van het aantal zwaarlijvigen.

Volgens de laatste cijfers had de gemiddelde Amerikaan in 2003 een gemiddelde levensduur van 77,6 jaar. In 2002 was dat nog 77,3 jaar.