VRT-eredirecteur Herman Verelst overleden

In Watermaal-Bosvoorde is woensdag Herman Verelst, één van de pioniers van de Vlaamse televisie, overleden. Hij werd 83 jaar, zo meldt zijn familie vrijdag.

Belga

Vooral oudere kijkers zullen zich Verelst herinneren.

Verelst werd geboren in Niel. Hij startte in 1946 zijn loopbaan als journalist bij de toenmalige NIR, waar hij verbonden was aan het Journaal en de Schoolradio. Tijdens zijn studies geschiedenis aan de Universiteit Gent trad hij toe tot het gewapend verzet. Hij speelde onder meer een actieve rol tijdens de opmars van de geallieerden op weg naar de haven van Antwerpen, luidt het.

Verelst behoorde tot de pioniers van de Vlaamse televisie. Vanaf 1961 was hij productieleider van populaire programma's zoals Canzonissima, Spel Zonder Grenzen en de zomeruitzendingen vanuit het Casino van Knokke. Daarnaast oogstte hij succes met programma's rond de gedichten en liederen van Mikos Theodorakis en Pablo Neruda.

In 1975 keerde Verelst naar zijn eerste liefde terug als hoofd van Omroep Oost-Vlaanderen en vervolgens, in 1978, als directeur van Radio 2.