Boek 'Belgen doen het beter' wijst Nederlandse overheid op bureaucratie

In het donderdag gepresenteerde boek 'Belgen doen het beter' beschrijven twee Nederlandse bestuurskundigen hun tocht door de 'bureaucratische jungles' van Nederland en België.

GPD

Eerst bedenkt de overheid een uiterst omslachtig aanvraagformulier voor kinderbijslag ("acht pagina's alleen maar domme vragen"). En als er dan kritiek komt, zegt minister De Geus van Sociale Zaken: "Drie uur invullen? Dat moet toch kunnen." Arre Zuurmond, hoogleraar ICT en de toekomst van het openbaar bestuur, kan er met zijn pet niet bij. "Als ik dat hoor, zakt mijn broek niet af, dan ben ik mijn broek kwijt."

Bij de presentatie van het boek 'Belgen doen het beter. Zes redenen om morgen te emigreren' wordt vrolijk ingehakt op de Nederlandse bureaucraten. Zo geeft Hein Alberda van Rekenschap, een stichting die het overheidsbeleid kritisch volgt, een voorbeeld van doorgedraaide bureaucratie bij de belastingdienst. "Een man vraagt aan de belastingdienst of hij de sofinummers van zijn drie kinderen kan krijgen voor de aanvraag van de kinderbijslag. De man zit op dat moment voor een andere aangelegenheid bij de belastingdienst, maar hij krijgt de sofinummers niet, hoewel ze die zo uit het systeem kunnen halen. De man moet een nieuwe afspraak maken. En omdat hij drie kinderen had, moet hij drie nieuwe afspraken maken."

"Ooit was het instituut overheid er voor de burgers", resumeert professor Zuurmond. "Nu is de overheid vooral heel druk met zichzelf."

Het is inmiddels zo erg, dat zelfs België beter is georganiseerd, tenminste dat suggereert de titel van het boek 'Belgen doen het beter', waarin de twee landen aan de hand van acht concrete voorbeelden worden vergeleken. In werkelijkheid is het eerder 'een gelijkspel', beaamt Noor Huijboom, één van de twee auteurs. In België is het bijvoorbeeld makkelijker een broodjeszaak te openen, maar in Nederland is het registreren van een auto weer veel eenvoudiger.

De Belgische regering boekt wel meer progressie, meent Huijboom. "In Nederland blijven ze maar praten en beleid maken. In België doen ze gewoon. Ze zijn daar veel praktischer."

De Belgische staatssecretaris Vincent Van Quickenborne van Administratieve Vereenvoudiging is tevreden met die conclusie. "Tien jaar geleden was Nederland een voorbeeld voor onze premier. Toen hij van dit boek hoorde, zei hij tegen me: Neem zo veel mogelijk boeken mee, liefst een vrachtwagen vol, want het is goed nieuws."