Algemeen Dagblad en 7 regionale kranten fuseren eind augustus

Alleen de naam en een hoofdredacteur ontbreken nog. Uitgevers PCM en Wegener maakten donderdag wel andere details bekend hoe de gezamenlijke 'fusiekrant', bestaande uit het Algemeen Dagblad en zeven regionale titels, er vanaf eind augustus uit moet gaan zien.

Belga

De meest in het oog springende verandering voor de lezer zal een kleiner formaat zijn. In navolging van Trouw en eerder Het Parool kiezen ook PCM en Wegener voor het tabloid-formaat. De fusiekrant verschijnt in twintig regionale edities en een landelijke uitgave. Omdat het lastig is abonnees te werven, zetten PCM en Wegener vooral in op de losse verkoop.

De twee uitgeverijen richten voor de nieuwe krant, voortkomend uit De Dordtenaar, Rijn en Gouwe, de Haagsche Courant/Goudsche Courant, Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant en het Rotterdams Dagblad, een joint venture op, waarnaar al het huidige personeel zal overgaan. Van de 1100 voltijdbanen verdwijnen er 325, waarvan circa 140 journalistieke.

Vrijwel alle personeelsleden moeten solliciteren naar een baan bij de nieuwe krant. De fotografen in vaste dienst zijn de enigen die nu al zeker weten waar ze aan toe zijn. Het is geen goed nieuws: er wordt alleen nog gewerkt met freelance contracten.

Het hoofdkantoor van de nieuwe krant komt in Rotterdam, met regiovestigingen in Den Haag, Utrecht, Alphen aan den Rijn, Dordrecht en Amersfoort. De nieuwe krant wordt in één klap, na De Telegraaf, de tweede van het land, met een oplage van ongeveer 600.000 stuks. Dat zijn er ongeveer 40.000 minder dan nu, omdat ervan wordt uitgegaan dat er abonnees zullen opzeggen.

De redacties van de kranten zijn bepaald niet opgetogen over de voorgenomen fusie. Ze willen dat een alternatief plan van het Rotterdams Dagblad wordt doorgerekend. Dat plan gaat uit van het behoud van de bestaande titels. Die zouden naast krantenkopij ook nieuws moeten gaan leveren aan andere klanten, zoals regionale en lokale audiovisuele media.

De journalistenvakbond NVJ vreest dat de krantenfusie een "verregaande verschraling van het nieuwsaanbod" tot gevolg heeft. De NVJ wil niet alleen naar de gevolgen voor de werkgelegenheid kijken, maar ook naar de kwaliteit van de krantenjournalistiek in de toekomst. "Dit zal absoluut kwalitatieve gevolgen hebben, want journalistiek is mensenwerk".