Doofstomme overvaller uit Hasselt krijgt 3,5 jaar cel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag Jamal E. (24) uit Hasselt veroordeeld tot 3,5 jaar effectieve gevangenisstraf voor drie overvallen, twee inbraken in kledingwinkels en stalking.

Belga

Een kompaan van de winkelinbraken, M'hamed S. (25) uit Leuven, was begin oktober 2003 door het hof van assisen van Vlaams-Brabant tot 20 jaar cel veroordeeld voor een roofoverval op een wapenverzamelaar uit Diest en kreeg geen bijkomende straf.

De doofstomme Hasselaar, die voor de roofoverval in Diest werd vrijgesproken, pleegde in november en december 2001 drie gewapende overvallen op een nachtwinkel, een speelhal en een studentencafé in Hasselt. Daarbij maakte hij bijna 4.500 euro, telefoonkaarten en sigaretten buit. Jamal E. schuwde geen geweld, sommige slachtoffers kregen klappen van de kolf van het vuurwapen.

In oktober 2002 gooide hij samen met M'hamed S. met betonblokken de uitstalramen van twee kledingwinkels aan diggelen. Ze stalen in totaal 456 kledingstukken, die S. in een bosje verstopte. Dan verhuisde de buit naar een café in Alken voor latere verkoop in Brussel. Een derde inbraakpoging in een kledingwinkel mislukte. In oktober 2003 pleegde de Hasselaar een diefstal in een snookerzaak en ging aan de haal met een fiets. Verder was hij in bezit gevonden van een identiteitskaart en een cultuurpas, afkomstig van een auto-inbraak.

In juni 2003 viel hij een 19-jarige vrouw lastig. Hij wachtte haar op aan haar werk, achtervolgde haar tot aan het station, schold haar de huid vol en greep haar vast.

Jamal E. werd in december 2002 door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor een overval, maar de Hasseltse strafrechter oordeelde dat die straf niet voldoende was. Hij pleegde de feiten zonder stil te staan bij de gevolgen voor de slachtoffers. Twee burgerlijke partijen kregen ruim 8.700 euro schadevergoeding toegewezen.