Antwerpse Zoo boekt derde jaar op rij positief resultaat

Ondanks een daling van het aantal verkochte toegangskaartjes heeft de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), dat de Zoo van Antwerpen, het Dierenpark Planckendael en het Flanders Concert & Congress Centre overkoepelt, 2004 afgesloten met een positief resultaat van 2,8 miljoen euro. Het is het derde jaar op rij dat de KMDA zo goed scoort.

Belga

Het aantal verkochte kaartjes in de Antwerpse Zoo en het Mechelse Dierenpark Planckendael daalde met 3 pct ten opzichte van 2003, maar dankzij een hogere opbrengst per bezoeker bleef het inkomen van de parken op peil. Alles bij elkaar bezochten in 2004 bijna 1,6 miljoen mensen de beide dierenparken, 950.000 mensen gingen naar de Zoo en 650.000 naar Planckendael.

In 2004 deed de KMDA belangrijke investeringen ter waarde van meer dan 5 miljoen euro. Daarmee werden onder andere de uitbreiding van het educatief centrum, de inrichting van de laboratoria en de aankoop van woningen voor de geplande uitbreiding van de Antwerpse Zoo gefinancierd. In Planckendael werd vooral geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van de parkings en in een nieuw Zuidoost-Aziatisch project.

Daarnaast haalde de KMDA belangrijke meerinkomsten uit sponsoring, giften en meerwaarden. Die werden gedeeltelijk gebruikt voor een extra reclamecampagne voor Planckendael en voor preventief onderhoud. Deze eenmalige extra uitgaven trokken het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering naar beneden, maar toch ligt het nog altijd hoger dan verwacht.

Het KMDA is optimistisch wat betreft 2005. Er worden voor meer dan 7 miljoen euro investeringen gepland in de twee dierenparken.