FNAC België schrapt 30 banen

De winkelketen FNAC is van plan om in België een dertigtal banen te schrappen. Dat heeft de directie vrijdag gezegd tijdens een ondernemingsraad. Door de moeilijke economische context worden de winstmarges alsmaar kleiner, zegt het bedrijf.

Belga

FNAC wil onder meer de verloning van het personeel herbekijken. De keten betaalt zijn personeel naar eigen zeggen nu ongeveer 15 procent meer dan wat gangbaar is in de sector. Momenteel wordt het FNAC-personeelslid betaald op basis van de anciënniteit en gaat hij/zij telkens over in een hogere looncategorie naargelang het aantal dienstjaren stijgt. De directie wil het salaris voortaan verbinden aan de functie. De huidige lonen van het personeel zullen behouden blijven, zegt een woordvoerder.

Ketens als FNAC ondervinden in segmenten als CD, DVD, software, hifi en foto zware concurrentie van nieuwkomers als Mediamarkt. Dalende prijzen zetten de marges onder druk.

Om de rendabiliteit te verhogen wil FNAC de kosten verder naar omlaag (werkingskosten en loonmassa), de omzet verhogen door een beter marketingbeleid en gerichte promoties, en de nodige investeringen doen voor een opfrisbeurt van de winkels. "Die investeringen kunnen enkel gebeuren als we op termijn de kosten kunnen beheersen," luidt het.

In november vorig jaar voerden de vakbonden nog actie omdat ze vreesden voor banenverlies. De directie verzekerde toen dat er geen jobs zouden verdwijnen, maar gaf de bonden geen werkzekerheidsgarantie voor 2005.

Maandag zien vakbonden en directie elkaar opnieuw om de uitwerking van het plan voort te bespreken.