Philips dreigt met honderden ontslagen in fabriek Hamburg

Elektronicaconcern Philips dreigt met hard ingrijpen bij zijn chipfabriek in Hamburg als het personeel niet langer wil werken tegen hetzelfde loon. Uiterlijk volgende maand wil het concern duidelijkheid van de bonden. Blijft die uit dan dreigt ontslag voor honderden mensen, zo is vrijdag uit betrouwbare bronnen vernomen.

Belga

Philips erkent dat er in Hamburg (2.200 werknemers) mogelijk banen verdwijnen, maar wil het aantal van 450 dat in vakbondskringen ciculeert niet bevestigen. Volgens het concern is snel ingrijpen nodig om de Duitse chipfabrieken concurrerend te houden.

In het najaar kwam Philips in de chipvestigingen Hamburg en Böblingen tegenover de vakbond IG Metall te staan. Philips wil dat het personeel langer werkt, maar daarvoor geen extra loon ontvangt. In Böblingen (800 werknemers) is inmiddels een akkoord bereikt.

Medewerkers daar gaan langer werken, het vakantiegeld wordt bevroren op 1.500 euro per persoon en er komt dit jaar geen loonsverhoging. In ruil belooft Philips de komende drie jaar niemand te ontslaan.

Philips wil graag dat akkoord ook op Hamburg toepassen. IG Metall wil echter niet verder gaan dan 2,5 uur langer werken per week en dan alleen in drukke tijden. Philips wil uiterlijk komende maand duidelijkheid, aldus ingewijden.