Electrabel overweegt deelname kerncentraleproject in Frankrijk

De Belgische elektriciteitproducent Electrabel zou geïnteresseerd zijn in een participatie in het EPR-project van de Franse energiegroep EDF. Dat schrijft

L'Echo

vrijdag.

Belga

EDF wil op de Normandische site Flamanville een kerncentrale van de nieuwe generatie, een zogenaamde EPR, bouwen. In het kader daarvan wil de groep gesprekken starten met andere Europese electriciteitsproducenten over een mogelijk partnerschap. EDF zou bereid zijn om zijn sectorgenoten voor 49% te laten deelnemen in het project.

De kernreactor wordt gebouwd door de Frans-Duitse groep Areva. Er is een investering van 3 miljard euro mee gemoeid.

Electrabel wil geen commentaar geven op de eventuele interesse in het Franse kerncentraleproject. Woordvoerster Lut Vande Velde: "Vorig jaar hebben wij al gezegd dat wij de mogelijkheid onderzoeken om verder te gaan met nucleaire energie op Europees niveau." Daaronder dient begrepen 'buiten Belgie' aangezien de huidige Belgische wetgeving vanaf 2015 in een uitstap uit kernenergie voorziet, waarbij de laatste Belgische kerncentrale in 2025 zou worden gesloten.

De enige twee kerncentraleprojecten in Europa zijn momenteel die in Frankrijk en in Finland. Het Finse project is al een eind gevorderd. Het lijkt dus niet uitgesloten dat Electrabel aan het Franse project gaat deelnemen.