ABBV houdt vanaf maandag dagelijks acties in voedingsbedrijven

De voedingscentrale van de socialistische vakbond ABVV zal vanaf maandag dagelijks in minstens twaalf Belgische voedingsbedrijven actie voeren. Dat is vrijdag beslist na een consultatie van de achterban, nadat donderdag een verzoeningsvergadering tussen werkgevers en vakbonden op niets was uitgedraaid. De andere vakbonden plannen voorlopig geen acties.

Belga

"Vanaf maandag verharden de acties", zei Fons De Mey, voorzitter van de Voedingscentrale van het ABVV aan Belga. "Elke gewestelijke afdeling zal iedere dag in minstens één voedingsbedrijf staken. Dat betekent dat elke dag minstens twaalf bedrijven in staking zullen zijn." Deze acties hebben een onbepaalde duur, zo beklemtoonde De Mey. Begin vorige week voerde het ABVV al acties in voedingsbedrijven als Coca Cola, InBev en Kraftfoods.

Ook de christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten raadpleegde vrijdag zijn achterban. De vakbond eist nieuwe gesprekken op basis van de voorstellen die tijdens de verzoeningsvergadering van donderdag werden gelanceerd. De vakbondsmilitanten oordelen dat die voorstellen een basis kunnen vormen voor een sectoraal akkoord.

ACV voorziet nog geen acties, maar stelt een ultimatum voor 25 maart. "Als er dan nog geen aanvaardbaar voorstel is, kunnen we de sociale vrede niet langer garanderen", zo luidt het in een persbericht.

Dinsdag is een nieuwe verzoeningsvergadering gepland tussen vakbonden en werkgevers, in het bijzijn van een sociaal bemiddelaar. Tot dan wacht ook de liberale vakbond ACLVB af, maar "als er niet snel een doorbraak komt, zullen we ons aansluiten bij de acties", aldus nationaal sectoraal verantwoordelijke Jan Moens.

Het grootste knelpunt bij de onderhandelingen is het vastleggen van de koopkracht op sectoraal niveau en vooral van de marge die voorzien wordt voor bijkomende onderhandelingen op ondernemingsvlak. De indicatieve loonnorm van 4,5 procent over twee jaar, die interprofessioneel werd bepaald, moet voor de vakbonden indicatief blijven, terwijl de werkgevers (die donderdag 4,4 procent voorstelden) die als maximaal beschouwen.