Pakje koffie wordt tot 9 procent duurder

Een pakje koffie wordt begin volgende maand tot 8,7 procent duurder. De winkelprijs van koffie zou hierdoor voor het eerst sinds 1996 weer stijgen.

Belga

De prijsstijging is het gevolg van de fors duurdere prijs van groene koffiebonen op de wereldmarkt en het optreden van speculanten. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Op de termijnmarkt steeg de prijs van arabicakoffiebonen de afgelopen zes maanden met meer dan 70 procent, terwijl robusta de helft duurder werd. In België wordt voornamelijk de eerste soort verbruikt. Dat de groene koffiebonen duurder zouden worden, was voor niemand een geheim, omdat het grootste koffieland Brazilië dit jaar een lage productie heeft.

Internationale koffiebranders lieten de voorbije dagen weten prijsverhogingen te overwegen. Die zullen ook in België worden doorgevoerd. Het beursgenoteerde Miko uit Turnhout, dat koffie levert aan onder meer bedrijven en verzorgingsinstellingen, voert op 1 april een verhoging door van 50 eurocent per kilo.

Volgens Yvan Rombouts, woordvoerder van het Belgisch Verbond van Koffiebranders, hangt ook in de kleinhandel een verhoging in de lucht. "Als de branders de prijsstijging van de grondstof sinds begin dit jaar volledig doorrekenen, gaat het om een stijging van 60 cent per kilogram op een winkelprijs van vandaag gemiddeld 6,89 euro. Dat betekent een stijging met 8,7 procent van de koffie", zegt Rombouts.