Rechter laat sondevoeding comateuze vrouw stopzetten

Dokters hebben vrijdag de voedingssonde verwijderd die sinds 1990 de comateuze vrouw Terri Schiavo in leven houdt. Dat heeft een anonieme bron gezegd. Naar verwachting duurt het een tot twee weken voor ze overlijdt.

AP Ned

Een rechter in Florida bepaalde eerder op de dag dat de voedingssonde verwijderd moest worden. Rechter George Greer negeerde daarmee pogingen van het Amerikaanse Congres om dat te verhinderen met juridische noodgrepen, waaronder een oproep aan Schiavo om op een hoorzitting te verschijnen.

Greer had eerder bepaald dat de sonde om 13.00 uur (19.00 uur Nederlandse tijd) moest worden verwijderd. Hij wees een verzoek van advocaten van het Congres om dat uit te stellen van de hand. "Ik heb geen overtuigende reden gehoord waarom de (Congres-) commissie tussenbeide zou moeten komen", zei Greer in een telefonisch beraad met de advocaten. Actie te elfder ure van het Congres maakt jaren van rechterlijke uitspraken niet ongedaan, voegde hij er aan toe.

Het is nog niet bekend wanneer de sondevoeding van Schiavo wordt gestaakt. Advocaten die de verwijdering van de sonde willen tegengaan kondigden aan in beroep te gaan tegen de beslissing van Greer.

De strijd tussen Schiavo's echtgenoot Michael, die haar wil laten sterven, en haar ouders, die haar in leven willen houden, sleept zich al jaren voort. Het hooggerechtshof wees donderdag de bezwaren van Schiavo's ouders tegen het staken van de kunstmatige voeding van de hand.

De sonde is na eerdere gerechtelijke uitspraken al eens verwijderd, maar toen kwam gouverneur Jeb Bush van Florida tussenbeide en werd de voeding na enkele dagen hervat. Na het verwijderen van de sonde duurt het ongeveer twee weken voor een comapatiënt overlijdt.

Door Republikeinen gedomineerde commissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat dagvaardden Schiavo, haar echtgenoot en haar verzorgers voor hoorzittingen op 25 en 28 maart. Huisvoorzitter Dennis Hastert zei in een verklaring dat de buitengewone maatregel wordt uitgevaardigd om het Congres in staat te stellen zich volledig op de hoogte te stellen van de omstandigheden waaronder Schiavo in leven wordt gehouden.

Schiavo liep in 1990 ernstig hersenletsel op door een hartstilstand. Artsen hebben voor de rechtbank verklaard dat zij in vegetatieve staat verkeert. Volgens haar man zou zij er zelf tegen zijn geweest om kunstmatig in leven te worden gehouden.