Europa overweegt inperking militaire aanwezigheid in Bosnië

De Europese Unie overweegt haar militaire aanwezigheid in Bosnië-Herzegovina in te perken. "We zijn niet naar Bosnië gekomen om er voor altijd te blijven", zei de Luxemburgse minister van Defensie Luc Frieden naar aanleiding van een informeel beraad met zijn Europese collega's. In afwachting van de evolutie in Kosovo volgt pas in de zomer een definitieve beslissing.

Belga

In december vorig jaar nam de Europese Unie onder de noemer Althea de vredesmissie van de Navo in Bosnië-Herzegovina over. Ongeveer 6.300 soldaten nemen aan die missie deel.

Nu reeds wordt gepraat over een inperking van het dispositief ter plaatse. "Als alles goed gaat", bevestigde Frieden, "is dat de weg die we willen bewandelen. We gaan er niet voor eeuwig met 6.300 soldaten blijven". Een definitief besluit zal evenwel afhangen van de vraag hoe de situatie in Kosovo zich verder ontwikkelt. "De EU-soldaten in Bosnië hebben een reservefunctie voor Kosovo", aldus Frieden.

Allicht volgt pas in de loop van de zomer een definitief besluit. Frieden liet zich alvast niet vastpinnen op een precieze timing en ook Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Unie, bleef op de vlakte. Hij stelde enkel dat er in de nabije toekomst minstens 5.000 soldaten ter plaatse moeten blijven.