Iraaks-Zweedse gijzelaar in Irak vrijgelaten

Minas Ibrahim al-Yousifi, een Zweed van Iraakse afkomst die ruim een maand geleden in Irak werd ontvoerd, is vrijdagochtend door zijn gijzelnemers vrijgelaten. Hij heeft zijn gezin gebeld en gezegd dat hij opgelucht is, maar zeer vermoeid. Dat heeft het Zweedse parlementslid Cecilia Wikström, die met de familie gesproken heeft, gezegd.

Belga

Wikström zei ervan uit te gaan dat voor Al-Yousifi een losgeld is betaald, hoewel de familie dat tegenover haar niet met zoveel woorden had bevestigd.

De ontvoerders, die zich de Martelaar al-Isawy Brigades noemden, hadden gedreigd Al-Yousifi te onthoofden. Zij eisten drie miljoen dollar en een tijdsbestek voor het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak. Zij stuurden twee videobanden waarop Al-Yousifi om zijn leven smeekte en de Zweedse koning en paus Johannes Paulus II om hulp vroeg.

Het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken heeft nooit veel over de zaak losgelaten. Volgens sommige berichten was Al-Yousifi leider van de christen-democratische partij van Irak.