Kinderhandel neemt wereldwijd toe

De kinderhandel neemt wereldwijd toe. Van alle mensen die verhandeld worden, zijn 30 pct kinderen, wat neerkomt op 1,2 miljoen kinderen per jaar. Dat meldde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijdag.

Belga

"Exacte cijfers hebben we niet, maar dankzij de informatie die we krijgen van politie en ngo's weten we dat de kinderhandel overal toeneemt," zegt Helga Konrad, verantwoordelijke van de OVSE voor de mensenhandel. Uit de gegevens van een controlepunt in Belgrado blijkt dat de kinderhandel in Zuidoost-Europa de laatste 3 jaar verdubbeld is. "Blijkbaar hebben alle 55 landen (van de OVSE) te maken met dit fenomeen". Jaarlijks zouden ongeveer 1,2 miljoen kinderen verkocht worden als hulpjes voor de landbouw, de mijnbouw en de seksindustrie.

Dat kinderen minder vaak besmet zijn met het HI-virus dan volwassen, maakt hen zeer populair in de seksindustrie. Dat kan één van de oorzaken van de stijging van de kinderhandel zijn. Bovendien voelen arme mensen zich door hun situatie vaak genoodzaakt om hun kinderen voor enkele euro's of dollars te verkopen.

Volgens Mike Dottridge, mensenrechtenspecialist, heeft de kinderhandel zich in Europa ontwikkeld na de val van het communisme in 1989. Ook de "internetpedofilie" heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Helga Konrad dringt erop aan dat er maatregelen genomen worden "die aangepast zijn aan de noden van de betrokken kinderen". Zij moeten een verblijfplaats krijgen, voogden en een eventuele repatriëring, eerder dan een regularisatie van hun situatie in het land waar ze naartoe zijn gebracht. Strenge wetten zijn een absolute noodzaak. "Er is nood aan preventieve maatregelen voor seksuele uitbuiting en kinderhandel".