Anthuenis gelooft in zes op zes

Met zeven spitsen in zijn selectie gaat Aimé Anthuenis voluit voor de aanval in de WK-kwalificatiewedstrijden (groep 7) tegen Bosnië-Herzegovina (zaterdag 26 maart om 20u15 in Brussel) en op verplaatsing bij San-Marino (woensdag 30 maart om 20u30). "Ik zie slechts één scenario. En dat is twee keer winnen", verklaarde de bondscoach.

Belga

"Er is geen ander alternatief, willen we kunnen blijven dromen van een deelname aan de wereldbeker 2006 in Duitsland. Maar ik heb er vertrouwen in. Ik geloof er sterk in dat we volgende week ook effectief twee keer de drie punten zullen pakken. Vraag me niet wat voor mij de persoonlijke gevolgen zullen zijn als het toch niet lukt, dat heeft geen belang. Maar het is duidelijk dat we dan de kansen op een WK-ticket definitief kunnen opbergen."

In vergelijking met de wedstrijd tegen Egypte (4-0 verlies) verdwenen Olivier De Cock, Didier Dheedene en de geblesseerde Walter Baseggio uit een selectie zonder verrassingen. Olivier Deschacht komt terug uit schorsing en ook Anthony Vanden Borre, die rechtsachter in de basis verwacht wordt, Stein Huysegems en Kevin Vandenbergh zijn er opnieuw bij. Voor Vandenbergh is het de tweede selectie. Op 29 mei 2004 kwam hij in Nederland evenwel niet aan spelen toe.

"Anthony is al weken goed bezig", verdedigde Anthuenis zijn keuze. "Op een bepaald moment zat hij in een dipje, maar daar heeft hij zich uitstekend van hersteld. Maar zo zeker is het niet dat hij aan de aftrap zal staan. Ook Olivier Doll en Vincent Kompany kan ik op zijn positie inzetten. Huysegems is er eerder bij als concurrentie voor Koen Daerden op links, dan als spits."

"Het is ook logisch dat Vandenbergh junior bij de twintig namen staat. Als je volgens het aantal goals per speelminuten rekent is hij een van de productiefste spitsen in de Belgische competitie, buitenlanders inbegrepen." In 1528 minuten vond Vandenbergh tien keer de weg naar de netten.

Anthuenis ontkent dat Vandenbergh alleen bij de selectie zou zitten omdat er twijfels zijn rond de beschikbaarheid van Wesley Sonck en Emile Mpenza. Maandag moet er meer duidelijkheid komen over de vorm van de spelers. Dan zal uit het medisch onderzoek blijken wie er klaar is en wie niet. Sonck kan zaterdag tegen Hanover alvast niet uitkomen voor zijn club Mönchengladbach. Van Emile Mpenza hoopt Anthuenis wel dat hij op zijn minst op de bank zal zitten voor de wedstrijd van Hamburg tegen Dortmund.