Fraude met bankautomaat in centrum van Brussel

Misdadigers hebben in de Antoine Dansaertstraat in Brussel een bankautomaat gekraakt. Dat meldt de Brusselse politie vrijdag. Het bericht staat ook in

La Dernière Heure

. Er is nog niemand aangehouden.

Belga

De daders plaatsten een apparaat voor de kaartgleuf en konden zo de gegevens op de magnetische strook kopiëren. Een discreet opgestelde camera registreerde de code die de klant intikt. Dit soort fraude is bekend bij Banksys.

Belgische klanten vormden geen doelwit voor de daders omdat op de Belgische bankkaarten een elektronische chip staat die zowel de geheime code als de persoonlijke gegevens van de klant bevat, zegt Banksys. Een kaart zonder chip kan niet gebruikt worden om in België geld af te halen, behalve door buitenlanders.

"Toeristen zijn dus kwetsbaarder voor dergelijke frauduleuze praktijken", zegt woordvoerster Marina De Moerlooze van Banksys. "Maar wij beschikken over een doeltreffend controlesysteem dat de minste onregelmatigheid opspoort. Dit soort fraude is wel zeer vervelend voor de klant, want als we ze opsporen zijn wij uit veiligheidsoverwegingen verplicht om de kaart te blokkeren, zelfs als de klant eigenlijk geen slachtoffer van de fraude is", luidt het. De slachtoffers zullen wel volledig vergoed worden. Banksys roept zijn klanten toch op zeer voorzichtig te zijn bij het intikken van de geheime code. Een tip is met de hand het toetsenbord van het bankautomaat af te dekken.