Liberaal Appel verdwijnt

Zowel Bart De Wever (N-VA) als Antwerps VLD-schepen Ludo Van Campenhout lanceerden eerder de oproep om een rechts front te vormen met het oog op oktober 2006. Ze willen beletten dat ze naar de rand worden gedrukt door de strijd tussen burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en Filip Dewinter van het Vlaams Belang.

Belga

Uit een rondvraag bij enkele Antwerpse politici blijkt dat de eerste aftastende gesprekken volop aan de gang zijn. Binnen de VLD wordt enthousiast gereageerd, ook op de hogere niveaus. De CD&V staat lichtjes op de rem. De partij heeft niet zo'n goede ervaring met Antwerpen '94, een vroeger kartel tussen CD&V, VU en onafhankelijken. De CD&V wil vooral beletten dat er ongerustheid ontstaat binnen de eigen rangen en zoekt een manier om de samenwerking verteerbaar te maken voor de leden.

Of de drie partijen in een kartel stappen of afspreken om na de verkiezingen de krachten te bundelen, is nog niet uitgemaakt. Intussen komt er wellicht maandag al een einde aan het Liberaal Appel. "Op vraag van Wards echtgenote, Linda Beysen, zal een nieuw project niet onder de huidige naam verdergaan. En er zijn nog steeds gesprekken met Hugo Coveliers over een eventuele samenwerking", zegt Paula Verreet, lid van het Liberaal Appel en gemeenteraadslid in Boechout. De politieke beweging van Hugo Coveliers krijgt wel vorm. De Jong-VLD uit Borgerhout, die recent collectief ontslag nam uit onvrede met "de linkse koers" van de VLD, sluit zich bij hem aan.

Aangeboden door onze partners