Hulpagent wellicht territoriale bevoegdheid van politieambtenaar

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael legt de ministerraad morgen een wetsontwerp voor om de territoriale bevoegdheid van hulpagenten gelijk te maken aan de bevoegdheid van de politieambtenaren.

Belga

Dat betekent dat hulpagenten in de toekomst ook kunnen ingezet worden bij interzonale politieacties, verklaarde hij donderdag op een mondelinge vraag van senator Ludwig Vandenhove (sp.a).

Vandenhove verwees naar de commotie die eind vorig jaar ontstond als gevolg van de uitspraak dat de bevoegdheid van hulpagenten beperkt is tot de eigen gemeenten. De hulpagenten konden dus niet in de volledige politiezone ingezet worden. Minister Dewael kondigde toen een wetsontwerp aan om hieraan te verhelpen.

Dewael kondigde donderdag aan dat de bevoegdheid van de hulpagent uitgebreid wordt tot hele rijk zoals dat ook geldt voor politieambtenaren. De hulpagent zal in principe voornamelijk in de eigen politiezone werkzaam zijn, maar zal ook kunnen worden ingezet bij interzonale acties, aldus nog de minister.