GP F1 Maleisië: FIA verengt reglement motorwissel

De Internationale Automobielfederatie (FIA) heeft woensdag een aanpassing gemaakt in het nieuwe reglement die de F1-piloten verbiedt om "meer dan één motor voor twee evenementen" te gebruiken. De FIA wil door de aanpassing misbruik vermijden zoals gebeurde in de GP van Australië.

Belga

Artikel 85 van het reglement stelt dat "elke piloot, die er niet in slaagt de koers te beëindigen in het eerste van twee evenementen, de start mag nemen van het tweede evenement met een nieuwe motor, zonder een straf op te lopen".

"Door wat er is gebeurd tijdens de laatste ronde van de wedstrijd in Melbourne zal vanaf nu een onderscheid worden gemaakt tussen 'niet in slagen te beëindigen' en 'kiezen om niet te eindigen'", geeft de FIA aan.

In dergelijke gevallen zal de renstal van de piloot aan de koerscommissarissen de redenen van de opgave moeten uitleggen. Tijdens de Grote Prijs van Australië, de eerste WK-manche van het seizoen op 6 maart, gaven de twee piloten van BAR-Honda, Takuma Sato en Jenson Button, op tijdens de laatste twee ronden, toen het duidelijk werd dat ze zeker geen WK-punten zouden kunnen rapen.

Door hun opgave zouden ze de twee komende zondag in de GP van Maleisië mogen starten met een nieuwe motor, in tegenstelling tot de meerderheid van hun rivalen. Een FIA-woordvoerder kon niet antwoorden op de vraag van het Franse persagentschap AFP of de nieuwe aanpassing enkel geldt voor de manches die nog moeten komen, of ook voor die die al gereden zijn.