Minister Peeters erkent Hengelhoef als natuurreservaat

Vlaams minister voor Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) heeft het recreatiedomein Hengelhoef in Houthalen-Helchteren donderdag als natuurreservaat erkend.

Belga

Het gaat in totaal om 124 hectare, waarvoor de nodige subsidies voor beheer en openstelling zullen worden vrijgemaakt, zo laat de Stichting Limburgs Landschap donderdag in een mededeling weten.

De erkenning van Hengelhoef als natuurreservaat maakt het de terreinbeheerder, de Stichting Limburgs Landschap, mogelijk het gebied grondig te herwaarderen in functie van de natuur. Zo zal er werk gemaakt worden van het herstel van de hoogstamboomgaarden op het domein, de natuurvriendelijke inrichting van de vijvers en de creatie van bijkomende ruimte voor heide en streekeigen bos, aldus Frans Verstraeten van de Stichting. De Stichting zal ook de aanwezige Kempische hoeve ombouwen tot een bezoekerscentrum en een netwerk van 10 kilometer wandelpaden verder op punt stellen. Uiteindelijke bedoeling is om van het bezoekerscentrum een uitvalsbasis voor meer dan 3.500 hectare groene ruimte te maken, aldus nog Verstraeten.

De Stichting beheert momenteel zo'n 1.500 hectare natuur, waarvan 1.060 als natuurreservaat erkend is. Momenteel ligt er nog 240 hectare natuurgebied, dat eigendom is van de Stichting Limburgs Landschap, op een erkenning te wachten.