Hasseltse modeontwerpster Joke Houbrechts failliet verklaard

De rechtbank van koophandel van Hasselt heeft donderdag het faillissement uitgesproken van de nv Capolinea van de bekende Hasseltse modeontwerpster Joke Houbrechts (46).

Belga

Dat gebeurde nadat de modeontwerpster vorige maandag zelf het faillissement had aangevraagd. De handelsrechter stelde twee curatoren aan. Die zullen nagaan of er kandidaat-kopers zijn voor de collectie van Houbrechts.

Houbrechts kampte met een totale schuld van 120.000 euro. Ze geraakte twee jaar geleden in financiële problemen toen ze van vennoot veranderde. Vorig jaar startte Houbrechts onder haar eigen naam de nv Capolinea op.

Een aanvraag van Houbrechts om een spreidingsplan voor de afbetaling van haar schulden te bekomen, werd afgewezen. Een oproep via de media voor steun van klanten, leverde de modeontwerpster "slechts" 40.000 euro op.

De modeontwerpster oogstte in de jaren negentig internationaal succes met haar modelijnen "Kuyso" en "Joke & Egidio". De ontwerpen van Houbrechts werden in die periode in meer dan 70 Belgische verkooppunten en wereldwijd in 300 winkels verkocht.