"Glimburgercafés" serveren enkel Limburgse bieren

De Zuid-Limburgse gemeente Hoeselt is de eerste Limburgse gemeente die over een zogenaamd Glimburgercafé beschikt. Dat is een café dat enkel Limburgse bieren serveert. Het is de bedoeling dat elke Limburgse gemeente op termijn over een Glimburgercafé beschikt, zo heeft Mieke Desplenter van de vzw Glimburger woensdag bij de opening van het eerste Glimburgercafé in Hoeselt gezegd.

Belga

De Glimburgercafés zijn het eerste zichtbare gevolg van een samenwerkingsverband tussen de vier Limburgse brouwerijen. Die richtten enkele maanden geleden een vzw op met de bedoeling hun Limburgse streekproducten gezamenlijk te promoten en om een strategie te ontwikkelen om hun producten beter aan de man te brengen. Het gaat om de Limburgse brouwerijen Kerkom in Sint-Truiden, Sint-Jozef in Opitter (Bree), Ter Dolen in Houthalen-Helchteren en Martens in Bocholt.

De uitbaters van de Glimburgercafés hebben zich geëngageerd om enkel de producten van de vier brouwerijen te serveren. Het gaat in totaal om 22 verschillende soorten bier. Dat zijn onder meer de Bink (brouwerij Kerkom), de Sint-Gummarus en de Bokkereyer (brouwerij Sint-Jozef) en de ter Dolen van de gelijknamige brouwerij in Houthalen-Helchteren.

In de loop van dit jaar zullen er nog vier andere Glimburgercafés in Limburg geopend worden, onder meer in Tongeren.