Rechtbank Tongeren behandelt eerste Belgische zaak van bestialiteiten

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren wordt donderdag een zaak behandeld van een man die zich moet verantwoorden voor seks met honden. Het is de eerste keer dat iemand in België wordt vervolgd wegens bestialiteiten, zo meldt raadsman Johan Verstraeten, die in de zaak de belangen van dierenrechtenorganisatie Gaia verdedigt.

Belga

De verdachte plaatste onder de schuilnaam "Freki" tientallen foto's van mishandelde honden op het internet. Een tipgever bracht Gaia daarvan op de hoogte, waarna de dierenrechtenorganisatie een klacht tegen onbekenden wegens dierenmishandeling indiende bij het parket van Brussel.

Het gerechtelijk onderzoek dat daarop volgde, leidde tot de identificatie van de man en tot de vervolging van de verdachte voor de correctionele rechtbank van Tongeren, zo zegt Verstraeten. Gaia zal zich burgerlijke partij in de zaak stellen, aldus nog de raadsman. Volgens artikel 383 van het Strafwetboek staan er op feiten van bestialiteiten celstraffen gaande van acht dagen tot zes maanden. De wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren voorziet tevens in gevangenisstraffen van één tot drie maanden en geldboetes van 2.500 tot 5.000 euro.