Vakbonden Leoni Hasselt dreigen met acties

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ABVV Metaal en AVC Metaal) bij snoerenfabrikant Leoni in Hasselt dreigt met acties omdat de onderhandelingen in het kader van een sociaal plan erg stroef verlopen. Bij Leoni in Hasselt moeten zestig arbeiders ten gevolge van de achtste herstructurering op rij afvloeien.

Belga

De bonden verwijten de plaatselijke directie met name dat die onvoldoende mandaat van het Duitse moederbedrijf heeft om over sociale begeleidingsmaatregelen te spreken en geen of onvoldoende bankgaranties voor de afvloeiingen kan geven. Omdat er op 1 april een ondernemingsraad gepland is op de hoofdzetel van Leoni in Numberg, dreigen de bonden met "een mars op Numberg" om hun eisen kracht bij te zetten, zo laat het gemeenschappelijk vakbondsfront woensdag in een gezamenlijke mededeling weten.

Het is de bonden ook in het verkeerde keelgat geschoten dat de directie van Leoni telkens onvolledig of niet correct antwoordde op de vraag om het aantal ontslagen te verminderen. De bonden bestempelen het voorts ook als "bijzonder ongepast" dat de Leoni-groep zopas nog meedeelde dat het bedrijf vorig jaar met 33,2 miljoen euro dubbel zoveel nettowinst boekte als het jaar voordien en dat terwijl er bij Leoni in Hasselt 60 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Volgens de directie zou dit het gevolg zijn van de hoge transport - en grondstofprijzen en van het wegtrekken uit West-Europa van de producenten van elektrische toestellen die met kabels of draden werken. De Hasseltse vestiging van Leoni zou in die optiek enkel behouden worden als competence center voor West-Europa. De volledige afdeling krulsnoeren voor onder andere scheerapparaten wordt overgeplaatst naar China. In Hasselt zullen enkel nog vier volautomaten voor het produceren van netsnoeren overblijven, zo liet de directie tijdens de consultatieronde aan de bonden weten. Directie en vakbonden van Leoni Hasselt zitten op 24 maart opnieuw samen om over een sociaal begeleidingsplan te praten voor de 60 arbeiders die moeten afvloeien.

Leoni groeide uit de vroegere snoerenafdeling van Philips Hasselt en veranderde in 1988 in Cable & Wire Assemblies (CWA). In 2001 nam de Duitse beursgenoteerde groep Leoni het bedrijf over.

Het personeelsbestand is de laatste jaren afgebouwd van 193 naar 87 arbeiders. Door de herstructurering van begin februari zullen er op termijn slechts 27 arbeiders en 34 bedienden overblijven. Voor de bedienden was eerder ook al een brugpensioenprogramma uitgewerkt, waardoor het aantal bedienden van 43 naar 34 zal teruggeschroefd worden.