Vierde woning onbewoonbaar verklaard na verzakking in Sint-Truiden

Burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden (sp.a) heeft woensdag een vierde woning onbewoonbaar verklaard. Dat gebeurde in de Beekstraat in Sint-Truiden. Eerder gebeurde dat ook al met drie andere panden in de Zoutstraat.

Belga

De eigenaar van de woning in de Beekstraat kreeg een bevel tot uitvoering van stabiliteitswerken met het oog op de openbare veiligheid, zo laat Vandenhove woensdag weten.

De eigenaars van de verzakte panden in de Zoustraat, met name een jongerencafé, een krantenwinkel en een appartementsgebouw waarin ook een pittabar gevestigd is, vroegen een slopingsvergunning voor de afbraak aan. De aannemer startte deze week met de afbraak. De werken zullen nog deze week beëindigd worden. De Zoutstraat in Sint-Truiden is nu al bijna een maand afgesloten voor alle verkeer.

Na de afbraak van de woningen zal de bodemdeskundige die de stad Sint-Truiden onder de arm nam, de precieze oorzaak van de verzakkingen nagaan. Die traden voor het eerst begin van dit jaar op en namen almaar grotere proporties aan. Buurtbewoners vrezen er inmiddels voor dat alle woningen in de Zoutstraat uiteindelijk onder de slopershamer zullen belanden.

De eigenaar van de gescheurde woning in de Beekstraat drong er eerder al bij het stadsbestuur op aan zijn woning onbewoonbaar te verklaren. De huisvestingsambtenaar van Sint-Truiden en de secretaris van ruimtelijke ordening oordeelden begin februari na een onderzoek ter plaatse nog dat de problemen niet van die aard waren om tot een onbewoonbaarverklaring over te gaan.

Uit nieuw onderzoek dat dinsdag in aanwezigheid van de brandweercommandant van Sint-Truiden werd uitgevoerd, is gebleken dat een onbewoonbaarverklaring onvermijdelijk is geworden, zo zegt Vandenhove. "De woning komt langs achter rechtstreeks in contact met de eerder onbewoonbaar verklaarde panden, met de huidige gevolgen vandien", aldus nog de burgemeester.

De eigenaar van de gescheurde woning in de Beekstraat heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden inmiddels gedagvaard omdat het eerder weigerde de woning onbewoonbaar te verklaren. De eigenaar wil dat de rechtbank uitmaakt wie verantwoordelijk is voor de schade. Het gezin dat de woning huurde, een jong paar met een zoontje, is al een tijdje geleden bij familie ingetrokken. Dat gebeurde nadat een zware brok kalk op het kinderbedje terechtgekomen was. Indien de deskundigen tot de conclusie komen dat de verzakkingen en scheuren in de woningen te wijten zijn aan de uitspoeling van de Cicindriabeek onder de huizen, zou het stadsbestuur van Sint-Truiden verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de schade. In dat geval riskeert het stadsbestuur een schadenota die in de miljoenen euro's kan lopen.