20 pct Noord-Limburgse ondernemers slachtoffer van geweld

Ruim 20 procent van de zelfstandige ondernemers in de Noord-Limburgse gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt was het afgelopen jaar het slachtoffer van diefstal, geweldpleging of vandalisme. In ruim de helft van de gevallen ging het om een inbraak en bij 10 procent om geweldpleging.

Belga

BR> Dat blijkt uit een enquête die de KMO-organisatie Unizo-Limburg bij de ondernemers in de politiezone Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt hield.

Uit de rondvraag bleek voorts dat wijkagenten -die een grote rol spelen voor de veiligheid van zelfstandigen- te weinig gekend zijn en dat er veel onwetendheid heerst over de verhoogde fiscale aftrekbaarheid voor veiligheidsinvesteringen. De studie wees ook uit dat slechts 3,3 procent van de ondervraagde ondernemers van mening was dat de onveiligheid in de politiezone groter is geworden.

Een andere belangrijke conclusie was dat 82 procent van de handelaars en horeca-uitbaters deel wensten uit te maken van een buurt- of informatienetwerk en dat er grote interesse bestaat voor 'security-avonden'.

Om aan de verzuchtingen van de zelfstandige ondernemers tegemoet te komen, zijn de gemeenten Neerpelt, Hamont-Achel en Overpelt samen met Unizo-Limburg, de plaatselijke ondernemersorganisaties en de lokale politie een veiligheidsproject opgestart. In het kader van dit project zal er op 21 april in het Dommelhof in Neerpelt een informatie-avond rond veiligheid georganiseerd worden. Daarop zullen presentaties over buurt- en winkelinformatienetwerken, security-trainingen en over fiscale aftrekbaarheid van investeringen gegeven worden.

Unizo-nationaal ondertekende dinsdag in Ieper een protocol om een overkoepelend overlegplatform met de zelfstandige ondernemers, de politie en het gerecht op te richten. Dat heeft tot doel om de ondernemers in te lichten over nieuwe criminaliteitstendensen en om hen door middel van tips te helpen om hun veiligheid te verhogen, zo laat coördinator Kris Baetens van de studiedienst van Unizo weten.